De ontvoering van Persephone

Peter heeft een schilderij van Rembrandt geschilderd naar een verhaal uit de Griekse mythologie: De ontvoering van Persephone door Hades, de god van de onderwereld. Graag vertel ik jullie hierbij het volledige verhaal.

Peter Maas

Persephone is de dochter van Demeter, de godin van de landbouw en het graan,  en de oppergod Zeus.

Demeter hield ontzettend veel van haar dochter en waakte over haar als een moederkloek. Toch werd Persephone ontvoerd, juist toen ze bloemen aan het plukken was in het veld. Hades, de god van de onderwereld en heerser over de doden, kwam met een paard en wagen op uit een kloof in de schoot van de aarde en trok haar op zijn wagen om haar als zijn vrouw mee te nemen naar het dodenrijk.  Persephone riep om hulp, maar het mocht niet baten. Ze verdween met hem in de duisternis.

Toen Demeter het te horen kreeg werd ze diep bedroefd. Na lang gezocht te hebben op aarde ging ze ook de sterrenbeelden af. Daar vroeg zij aan Hélice of zij misschien haar dochter gezien had. Deze gaf als antwoord dat Helios wel alles gezien had en vertelde dat Hades haar dochter geschaakt had en meegenomen naar de onderwereld. Demeter was zo volkomen machteloos en in treurnis over het verlies van haar dochter, dat ze een dorre winter op aarde bracht. Er leden veel mensen hongersnood.

Ze ging in grote droefenis naar Zeus, de vader van Persephone, en vroeg of hij echt niks voor haar kon doen om haar dochter terug te krijgen. Omdat Hades zijn broer was bracht hem dat wel in tweestrijd. Maar uiteindelijk gebood hij Hades om Persephone aan haar moeder terug te geven. Hades had echter één voorwaarde voordat hij toestemde. Ze moest nog één avondmaal met hem nuttigen en daar at ze zes granaatappelpitjes. Als je eenmaal iets in het dodenrijk gegeten hebt kun je nooit meer terug. Voor elk granaatappelpitje moest ze een maand terugkeren.

En zo gebeurde het dat Persephone elk jaar in de lente en de zomer, het groei- en bloeiseizoen, bij haar moeder terug was en in de herfst en de winter weer terug moest naar haar echtgenoot Hades.

Met de terugkeer van Persephone komt dus elk jaar de lente op aarde. Deze mythe kan gezien worden als de Griekse verklaring van het ontstaan van de seizoenen in de natuur.

Mary van Loon

3 antwoord op “De ontvoering van Persephone”

  1. Nabil

    Deze legende deed me aan de Fenicische legende herinneren, waarin de god Adonis en zijn geliefde Ashtarut, de vruchtbare godin die van Adonis hield en hem verloor toen een wild zwijn hem aanviel tijdens de jacht, aan de wereld van de doden verschijnt totdat er een dag komt dat de vrouwen van Byblos (Jbeil) uitgaan, huil en bid, en Adonis keert terug en keert terug met de lente. De Fenicische vertelling van de legende is vergelijkbaar met de legende Persephone, aangezien Adonis vier maanden van het jaar weer tot leven komt met riet en lente … een zeer mooie legende. Ik hou zo veel van haar . Het is een uiting van de terugkeer van leven na de dood. Je hebt alle respect, je hebt een goede smaak in schilderen.
    .Nabil
    nabedf7@yahoo.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.