Interview met klassiek kunstschilder Peter Maas

Uit het Infolijntje van maart 2020. Een maandblad van Veldhoven.

Peter Maas in gesprek

Onze redactie sprak met: Peter Maas

Peter Maas woont al ruim vier jaar in Veldhoven. Hij is een markant man met lange blonde haren, die met zijn witte schilderblouse echt het uiterlijk heeft van een 17e eeuwse kunstschilder.

Maar wie is Peter Maas eigenlijk?

Het is een man die vele wegen heeft bewandeld. Hij is opgegroeid in Strijp in Eindhoven en is aanvankelijk kok van beroep. Heeft het koks vak geleerd bij zijn leermeester en meesterkok Jos Broeks bij Schimmelpenninck in Eindhoven, het eerste restaurant van Nederland met een Michelinster. Restaurant Het Koetshuis van Anneke Grönloh gerund in Eindhoven. Een zeer succesvol café ‘t Umbelderke gehad in Weert. Maar heeft ook de vliegerwinkel Aetos opgezet aan de Noord-Brabantlaan in Eindhoven. Daarvoor heeft Peter wel eerst aan de TU in Eindhoven alle informatie vergaard over aerodynamica om te weten hoe hij zelf goede vliegers zou kunnen bouwen. Als hij iets doet, wil hij er eerst alles van weten. Hij heeft veel vliegers zelf ontworpen, gebouwd en verkocht in zijn winkel. Vele vliegeraars uit heel Nederland wisten zijn winkel te vinden.

Peter is een creatieve en avontuurlijke man die graag buiten de lijntjes kleurt, maar zijn hele leven is hij altijd blijven schilderen en studeren. Er zijn nauwelijks docenten die dit klassieke ambacht nog beoefenen en zeker niet kunnen doceren. Een vak dat bijna uitgestorven is. Zelfs op de huidige kunstacademies krijg je deze kennis niet meer bijgebracht. Peter is wel zo’n schilder en docent. Hij schildert al vanaf zijn 7e jaar. Als hij bij zijn jeugdvriendje ging spelen werd hij gefascineerd door wat zijn vader voor elkaar kreeg met verf en een penseel. Hij keek graag naar hem als hij aan het schilderen was. Zijn vriendje speelde dan allang weer buiten. Met Sinterklaas kreeg hij zijn eerste ezel en schilderskist en de liefde voor het schilderen is nooit meer overgegaan.

Peter heeft vele boeken over Rembrandt bestudeerd, want dat is toch de grootste schilder uit de 17e eeuw, en heel veel musea bezocht. Ook heeft hij in het verleden veel kennis opgedaan bij Cornelis Le Mair, die hij al 40 jaar kent. Puur door af en toe bij hem te kijken. Inmiddels heeft hij al jaren zijn eigen stijl ontwikkeld en in tegenstelling tot Cornelis maakt Peter zijn eigen verf en vernis, precies zoals Rembrandt het ook deed, met originele, kostbare, zuivere pigmenten aangelengd met oliën. Daarvoor heeft hij weer uitgebreide materiaalkennis gezocht bij Pieter Keune, dé expert van het Rijksmuseum wat betreft restauraties en materiaalkennis. Maar ook bij Piet Kempenaars van Verfmolen De Kat op de Zaanse Schans, de nog enige werkzame verfmolen in de wereld, waar Peter zijn pigmenten koopt. De kleuren spatten van zijn schilderijen af! Het prachtige, warme karmijnrood, ultramarijn blauw, malachiet groen en nog veel meer kleuren die in die tijd gebruikt werden. Zo’n intens prachtige kleuren zitten niet in de huidige tubes verf.

Mary in prachtige roodtinten

Op een gegeven moment wilde hij het vak door gaan geven en zijn leerlingen gedegen kennis bijbrengen, voordat het ambacht verloren zou gaan. Dat heeft hem er in de zomer van 2018 toe gebracht om dan toch eindelijk zijn droom achterna te gaan en een professionele school te beginnen. Hij gaf al vele jaren thuis les, maar nu wilde hij het groter aan gaan pakken.

Aan de Kronehoefstraat in Eindhoven was eerst zijn atelier en schilderschool. Nu zit hij op de Calaislaan 1 in de Achtse Barrier in Eindhoven, in het noodgebouw van de voormalige Jenaplanschool. Een veel grotere, zelfstandige ruimte met veel meer mogelijkheden. Daar heeft Peter zijn school, atelier en eigen galerie. Steeds meer leerlingen en geïnteresseerden weten hem te vinden. Of ze nou beginners zijn of al meer ervaring hebben. Niet alleen voor lessen, maar ook voor zijn schilderijen.

Peter geeft op academisch niveau les en leert zijn leerlingen alles over onderschilderingen, ondertonen, verhoudingen, perspectief, anatomie, composities, kleuren en alles wat er komt kijken bij het maken van een klassiek schilderij. Hetgeen ze willen schilderen mogen zijn leerlingen zelf weten. Ook mogen ze hun eigen stijl ontwikkelen, maar wel met een gedegen ondergrond, zodat ze weten waar ze mee bezig zijn.

Peter Maas is een gepassioneerd kunstschilder en is eigenlijk een wandelende encyclopedie op het gebied van schilderkunst en materialen. Hij raakt er niet over uitgepraat.

Ga gerust eens bij hem langs. Iedereen is welkom. Hij is iedere dag te vinden in zijn atelier in Eindhoven en je kunt gewoon binnenlopen. Het is zeer de moeite waard.