Wie is Peter Maas

Per 1 september 2018 is in Eindhoven eindelijk een klassiek schilderschool geopend. Schilderen zoals onze oude meester als Rembrandt en Vermeer het konden. Dat kunt u nu ook leren.

Er zijn nauwelijks nog docenten die u dit klassieke ambacht kunnen leren. Zelfs niet meer op de kunstacademies. Een vak dat bijna uitgestorven is. Ik ben wel zo’n schilder. Ik beoefen het oude ambacht zelf al 55 jaar en heb me de vele voorgaande jaren het vak eigen gemaakt. Ik schilder in de stijl van Rembrandt.

Aan het werk in mijn atelier

Ik ben een autodidact en bestudeer mijn leven lang al de technieken van Rembrandt. Ik heb enkel in 2012 een masterclass gevolgd Portretschilderen voor Gevorderden bij Cornelis Le Mair, maar ken hem eigenlijk al 40 jaar. Ik heb heel veel van hem geleerd enkel door af en toe bij hem te kijken. Nu heb ik inmiddels al jaren mijn eigen stijl.

Ik heb erg de behoefte om de oude technieken door te geven voordat niemand dit nog kan, vandaar de schilderschool. Ik gaf al vele jaren les bij mij thuis, maar heb in 2018 een school geopend, zodat ik het groter en professioneler aan kan pakken. Ik geef op academisch niveau les.

Peter tijdens een presentatie

Ik schilder persoonlijk met het verfpalet van Rembrandt en maak mijn eigen verf, precies zoals Rembrandt het ook deed in de Gouden Eeuw, met originele, kostbare, zuivere pigmenten aangelengd met diverse oliën. Daarvoor heb ik weer uitgebreide materiaalkennis gezocht bij Pieter Keune, die als expert verbonden is aan het Rijksmuseum wat betreft restauraties en materiaalkennis. Maar ook bij Piet Kempenaars van Verfmolen De Kat op de Zaanse Schans, de nog enige werkzame verfmolen in de wereld.

Mijn leerlingen hoeven dat echter niet. Die schilderen gewoon met verf uit tubes en kunnen met behulp van de oude technieken hun eigen stijl ontwikkelen. Ik kan u het verf maken en gedegen materiaalkennis echter wel bijbrengen.

Naast mijn schilderlessen maak ik nog steeds zelf schilderijen en ik werk al jaren voor opdrachtgevers. Dat kan ook voor u.